Beleidsplan en activiteiten 2023/2024



Activiteitenverslag 2023/2024


-Expositie middenstand

Om te komen tot een verantwoordde expositie heeft een aantal gesprekken plaats gevonden met drie bejaarde inwoners uit Oudega. Ze worden bevraagd naar de middenstand begin 20ste eeuw. Daarnaast is archiefstudie gepleegd en is gebruik gemaakt van de rijke collectie aan foto’s, die de stichting beheert. :) 15 april 2023 is de expositie geopend. De wethouder en twee oud-ondernemers openden de manifestatie. Op alle woensdagen vervolgens is de expositie toegankelijk. In mei 2024 wordt de expositie ontmantelt en zijn we bezig gegaan met een expositie over de agrariërs en hun toeleveringsbedrijven.

-Uitbreiding archief

De stichting plaatst een bericht in de dorpskrant voor de inwoners om oude foto’s/documenten in te leveren. Regelmatig worden we verblijd door de overdracht van familiestukken of van verenigingen. De stichting is met name naar vroegere verenigingen of organisaties actief om die geschiedenis vast te leggen.

-Digitalisering

De stichting heeft na rijp beraad besloten om met het archief online te gaan. De website is echter hier niet geschikt voor. Er is contact gezocht met het ROC te Drachten of het een studieopdracht voor een aantal studenten kan worden, tegen een geringe vergoeding. Het ROC gaat er voortvarend mee aan de slag en biedt de website in 2023 aan de stichting aan. Echter na nader onderzoek blijkt de site toch voor ons niet geschikt te zijn. Momenteel is de stichting bezig met de site ‘ErfgoedCMS’ . De beheerder presenteert dit programma en de stichting wordt lid van de gebruikersvereniging en noemt zich ‘DoarpsarchyfAldegea.nl’ Dit project moet wel een financiële basis hebben en daarom worden er donateurs gezocht. Bij een boekpresentatie starten we de donateursactie. Tot nu toe is er een bestand van 55 donateurs. Een drie tot viertal keren sturen we deze groep een digitale nieuwsbrief met historische informatie over de regio . Sommige donateurs krijgen een papieren versie.

-Uitbreiding kuierroute

De routes in het dorp waar panelen met historische informatie geplaatst zijn worden uitgebreid. Momenteel wordt er onderzoek in het gemeentearchief gepleegd en in het eigen archief om informatie te verzamelen. Om dit project van ongeveer 80 panelen te bekostigen zijn we bezig subsidie bij de gemeente en het Iepen Mienskipsfûns aan te vragen. Voor 30 % kunnen zij bijdragen in de kosten. Daar er geen vrijwilligersuren meer gerekend mogen worden, zoekt de stichting een aantal sponsoren en heeft daarvoor een fondsenwerver aan het werk gezet.

-Jonkerstee

De stichting benadert in 2022 deze woonvorm voor ouderen met de vraag of zij het op prijs stelt dat daar regelmatig een informatiemiddag georganiseerd wordt over historisch Oudega. Het bestuur van Jonkerstee gaat akkoord en op de 3de dinsdag van de maand kan de stichting daar terecht. Een viertal keren is daar nu een lezing, een praatje met een plaatje gehouden. Bewoners van de woonvorm en inwoners uit de regio komen trouw op deze middagen. Elke keer ongeveer 50 personen. We heffen entree, waarbij de bezoekers getrakteerd worden of koffie en koek. De inkomsten gaan naar de woonvorm. De stichting mag dan gratis gebruik maken van de gemeenschappelijke ruimte. Ook het komend seizoen willen we ons daar opnieuw presenteren.

-Monument Koude Oorlog

Dit monument, uitbeeldende de luchtwachtpost in de Koude Oorlogsperiode kan uiteindelijk gerealiseerd worden met behulp van subsidies van de gemeente en het Iepen Mienskipfûns en een aantal vrijwilligers. Een kunstenaar uit de regio heeft het ontwerp gemaakt. Originele betonnen elementen van de voormalige toren zij in het monument verwerkt. Op 17 november 2023 is het monument door de burgermeester en familie van de toenmalige commandant van de post geopend. Een sportvliegtuig maakte een aantal vliegbewegingen, compleet met rook boven de manifestatie. Na afloop worden de bezoekers in het dorpscafé onthaald op een kopje koffie met koek. Het bunkermuseum te Grou is met een vertegenwoordiger aanwezig. Het paneel biedt informatie in het Fries, Nederlands, Duits en Engels.

-IMF

Voor subsidies zijn wij afhankelijk van de gemeente en het Iepen Mienskipfûns. De laatste draagt bij goedkeuring momenteel 30 % bij. Vrijwilligersuren mogen niet meer opgevoerd worden. Dus worden sponsoren belangrijk. In nauw contact met de medewerkers van het IMF proberen we zo goed mogelijk de subsidieaanvraag op papier te krijgen en maken gebruik van de presentatiemogelijkheid die het IMF organiseert.

-4 mei herdenking

Ook in 2023 en 2024 heeft de stichting de lezing in de Sint-Agathatsjerke verzorgd over de bezettingstijd in de regio. In samenwerking met de Culturele Commissie en eventuele familieleden wordt daar vorm aan gegeven.

-Contacten school

In 2023 is er aan een tweetal groepen van de basisschool een verhaal verteld over de evacués in de bezettingstijd. De link met de Oekraïense vluchtelingen, gehuisvest in Oudega wordt gelegd. Ook bij exposities wordt de basisschool uitgenodigd en proberen we een goede vorm van informatieoverdracht te vinden.

-Bewaken van industrieel erfgoed

Op de locatie van de oude zuivelfabriek is een appartementencomplex verschenen. Om de geschiedenis van de voormalige zuivelfabriek, het centrum van het dorp, te bewaren, is er geattendeerd op oude foto’s van die locatie. Inmiddels tooit een grote afbeelding van vroeger tijden een gevel van het gebouw.

-Overkoepelende vergaderingen

In 2023/2024 heeft de stichting een drietal regionale vergaderingen bezocht. De historische verenigingen delen daar informatie en proberen soms iets gezamenlijks op te zetten. ZO is het initiatief van een van de verenigingen een fietstocht langs locaties, die een rol hebben gespeeld in de bezettingstijd, momenteel in de afrondende fase. In de werkgroep zit een vertegenwoordiger van elke vereniging.

-Monumentendag

In 2024 werkt de stichting mee door een aantal lezingen te verzorgen in de Sint-Agathatsjerke op 14 september. De lezingen gaan o.as. over de geschiedenis van de sarcofagen in het dorp.

-Houtresten

De stichting heeft de projectleider van een realiseren meer bij Oudega er op geattendeerd dat er niet zomaar gebaggerd kan worden, vanwege de houtresten van duizenden bomen onder het maaiveld. Inmiddels heeft er een datering plaatsgevonden door een bureau in Duitsland. De boomstammen zijn onderzocht en gedateerd op het jaar 1296. De rijksdienst voor Cultureel erfgoed is inmiddels betrokken bij de zaak en heeft een bezoek gebracht aan het gebied en is zeer geïnteresseerd. In september 2024 als de werkzaamheden beginnen zal zij onderzoek verrichten. Volgens het bureau is het een interessant onderwerp. Nadere informatie zal een plek moeten krijgen in de geschiedenis van de regio.



Algemene doelstelling

De Stichting Hattum de Vries, opgericht op 16 november 1995 heeft zich als doel gesteld: het beheren en conserveren van historisch materiaal afkomstig van Wytske de Vries betreffende de stoomboot de “ Voorwaarts “ II en andere uit overige bronnen afkomstige historische zaken betreffende Oudega, alsmede het op adequate wijze archiveren van dit materiaal en het opdoen en verspreiden van kennis uit deze gegevens te verzamelen met name in Oudega en omgeving.

De stichting kent geen beloningsbeleid.

Dit houdt in dat er op geen enkele wijze beloningen worden verstrekt aan leden van het bestuur, noch aan vrijwilligers. De stichting heeft geen actief wervingsbeleid onder derden


Verwezenlijken van de doelstelling

De stichting tracht haar doel te verwezenlijken door


* het doen van onderzoek


* het verzamelen van historisch materiaal.


* het organiseren van activiteiten, zoals tentoonstellingen en het verzorgen van publicaties


* het geven van voorlichting en informatie, o.a. d.m.v. het openstellen van het archief voor onderzoekers


* het beheer en de conservatie van een geschikte archiefruimte

In de acte van Statutenwijziging op 17 april 2008 wordt bovengenoemde herhaald.